fbpx

Sarah Wahid

Sarah Amalina Ab Wahid dilahirkan di Ipoh melanjutkan pelajaran di peringkat Kolej Tuanku Jaafar Negeri Sembilan, diikuti dengan memperoleh ijazah sarjana muda dalam bidang Perakaunan & Kewangan di London School of Economics (LSE), UK. Sarah tinggal selama beberapa tahun lagi di London bekerja di firma audit sambil mendapatkan sijil perakaunan profesionalnya. Sarah kini bekerja di Kuala Lumpur sebagai akauntan.
Walaupun mempunyai jalan kerjaya bukan seni yang konvensional, Sarah selalu meminati seni. Semasa tinggal di London, dia mengambil bahagian dalam pertandingan seni yang disebut Artistic Jihad di mana dia menyerahkan coretan hidupnya sebagai seorang Muslim di luar negara. Meskipun tidak berakhir dengan kemenangan, itu membuka pikirannya untuk berbagai seni yang tidak pernah dia dedahkan sebelumnya.
Sarah mula berkongsi seninya melalui media sosial setelah pulang dari London pada tahun 2017, sebagai cara untuk menggambarkan tafsirannya tentang persekitarannya. Dari sini dia diberi kesempatan untuk berpartisipasi dalam Pameran Seni SUARAM pada tahun 2019.

Total: